INTRODUCTION

Exploring NARA

The Heartland of Japanese Food Culture

Washoku, the Japanese cuisine, is a food culture that Japan is proud of. Its roots are in Nara. Japanese cuisine is not only delicious and healthy, but it is also a food culture that our country is proud of, allowing us to experience the nature such as changing seasons through our five senses.
1,300 years ago in Nara, seasonings such as hishio, which has evolved into shoyu (soy source) and miso (soybean paste), which are now essential to Japanese cuisine, were introduced. And seasonings began to be used in the meals of noble people.
That’s when eating has evolved from a mere “thing to live” to “to live a spiritually rich life.” Records of gourmet food from 1,300 years ago can be seen in the Manyoshu, which is the oldest anthology of poems, and wooden strips excavated around Heijokyo, where the capital used to be.
Japanese sake now has many fans all over the world. It is said that it was originated in Shoryakuji Temple in Nara.
Nowadays, Japan has been attracting attention as a country with a long lifespan, and Japanese cuisine, which is one of the reasons for supporting the longevity of people today, is also based on the Chinese medicine concept that food and medicine come from the same source. There are records of Emperor Suiko picking for medicinal herbs during the Asuka period, and the roots of Kampo, Japanese traditional herb medicine, which is originated in China and tailored to the Japanese climate, can be found in Nara.
“Exploring NARA, The Heartland of Japanese Food Culture” is a gastronomy tour where you can learn about the roots of Japanese food and experience its culture.
We would like people from all over the world to experience the roots of Japanese cuisine at its heartland, Nara. And if the depth of Japanese cuisine is shared with people all over the world… We hope that you will enjoy Japanese cuisine and Japan even more.

“Exploring NARA, The Heartland of Japanese Food Culture” Project

EVENT

EXPERIENCE TOUR

“Exploring NARA -the heartland of Japanese food culture” 2023 gastronomy tour

Date & Time / November 30th, 2023 (Thu) scheduled
Venue / Shoryuakuji Nara Prefecture, Japan

¥0 [Capacity] 20 participants

Date & Time / January 21st, 2024 (Sunday)
Venue / Nara Prefecture, Japan

¥0 [Capacity] 7 persons each

Date & Time / January 22nd, 2024 (Monday)
Venue / Shoryakuji Temple

¥0 [Capacity] 10 participants

COLUMN

の聖地・奈良コラム

Episode

01

Episode

02

Episode

03

SHOP INTRODUCTION

本酒とのマリアージュが楽しめるお店

奈良市内にあるホテル・旅館・飲食店・お土産店のうち、
「日本酒とのマリアージュが楽しめる」をテーマにした料理や商品を提供している施設をご紹介♪
  • ホテル花小路 櫃屋

    季節の会席4,800円~ 伝統の発酵食品を取り入れたメニューと 奈良の女将連が開発したお酒が人気! 近鉄奈良駅すぐ、半個室が中心の落ち着ける食事処。清酒発祥の地のアピールにと奈良の女将が開発したお酒『大和の露』は、こだわ […]

  • ホテル尾花
    日本料理 おばな 

    『おみなえし』(一部) 奈良の地酒3種飲み比べセット7,000円 日本料理の伝統に現代風アレンジ 大人の和モダン空間で 和の空間にモダンテイストを取り入れた設えが好評。 地元食材を生かし京料理の伝統に現代風アレンジを加え […]

  • 春日ホテル
    和風れすとらん春日

    料理長おすすめ季節会席 7,700円1泊2食付27,500円~ 奈良公園の玄関口で 季節を映す会席と奈良の代表酒 近鉄奈良駅から徒歩2分、奈良公園の玄関口にあり、奈良観光の拠点に◎ 大浴場の庭園露天風呂など、和の雰囲気の […]

  • 日本料理 天平倶楽部

    特別天平御膳 5蔵呑みくらべ 6,600円 「現代の名工」料理長渾身の料理を 奈良の銘蔵酒と共に 「現代の名工」に選ばれた総料理長が腕を振るい、柿や大和野菜、葛などこだわりの県産食材を美しい逸品にして提供。奈良の名5蔵選 […]

  • ホテル日航奈良
    和処よしの

    なごみ膳(昼)5,000円 漁港直送の新鮮魚介と奈良の地物野菜 厳選地酒と本格和食のペアリング JR奈良駅に直結。漁港や市場から届けられる魚介と奈良の地物野菜を使った手間を惜しまないおもてなしの逸品。厳選した奈良の地酒と […]

  • ホテルニューわかさ

    大仏様のお膝元で 奈良の味覚懐石と日本酒の饗宴を 奈良公園・東大寺まで徒歩5分。奈良の名産を使った特別懐石の、繊細な出汁の香りと味に舌鼓♪ スッキリとした日本酒とも絶妙にマッチ。肉や魚の料理に合わせてさまざまな日本酒を楽 […]

  • ホテルアジール・奈良
    日本料理 かがりや

    秋の花会席 8,800円 火と木のぬくもりの空間で 五感で味わう奈良の美味と美酒 “Asyl=癒やし”がコンセプトのホテル。地元野菜や旬の食材をふんだんに使い、手軽に味わえる御膳から、本格会席まで多彩に用意。旬の美味と奈 […]

  • 奈良老舗の宿
    四季亭

    大和路会席と地酒飲み比べプラン 1泊2食付35,200円 料理はもちろん器、室礼など 館内全てで奈良を体感! 春日大社一の鳥居横、創業百有余年の老舗旅亭。地産地消を心がけ、大和野菜や大和牛をメインに酒席に合う献立を用意。 […]

  • 奈良パークホテル

    ローストビーフとまぐろの味物(うましもの)2,200円 自家源泉の露天風呂でほっこり めしませ「日本酒」と「うましもの」 奈良市内では数少ない自家源泉「宝来温泉」の庭園露天風呂と、地産食材を吟味した季節を感じる会席料理が […]

  • 山代屋 YAMASHIRO-YA

    「人に優しい地域の宿づくり賞」受賞! 美と健康、季節を感じるオーベルジュ 創業49年、約8割がリピートする住宅街にある隠れ宿&レストラン。キレる子どもの食育インストラクター、薬膳指導士が作るコース料理と日本酒のマリアージ […]

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